عوامل موثر در قیمت میلگرد

سایت آهن

برای پیش بینی قیمت میلگرد و روند تغییرات آن نیازمند اطلاع از عوامل موثر بر قیمت میلگرد است.در این مطلب قصداریم برخی از مهمترین عوامل تاثیر گذار در تغییرات قیمت در بازار آهن و میلگرد را به اختصار شرح دهیم.

میزان عرضه وتقاضا

میزان عرضه و تقاضا تاثیر زیادی در قیمت میلگرد دارد. به این صورت که هر چه میزان عرضه از جانب کار خانه میلگرد بیشتر باشد. قیمت ها در بازار کاهش میابد. ودر صورتی که میزان عرضه عرضه کاهش یابد قیمت ها در بازار افزایشی می شود.

همچنین اگر میزان تقاضای میلگرد به هر دلیلی افزایش یابد. قیمت ها افزایشی می شود.ودر صورتی که حجم تقاضا کاهش یابد به همان نسبت قیمتها کاهشی می شود.

بیشتر بدانیم: جدول قیمت میلگرد

نرخ ارز بازار آزاد و ارز صادراتی

یکی ازمهمترین عوامل افزایش یاکاهش قیمت میلگرد نرخ ارز بازار آزاد و ارز صادراتی است. افزایش نرخ ارز در بازار آزاد بصورت مستقیم باعث افزایش قیمت میلگرد نمیشود. بلکه با افزایش نرخ ارز انتظارات تورمی افزایش یافته وحجم تقاضای میلگرد نیزافزایش میابد.

درنتیجه قیمتها افزایشی میشود. از دیگر دلایل تغییر قیمت میلگرد نرخ دلار صادراتی است. نرخ این ارز که توسط دولت تعیین می شود. وپایین تر از نرخ بازار ازاد است مبنای تسویه ارز حاصل از صادرات محصولات فولادی می باشد. وهمچنین نرخ  ارز صادراتی یکی از ملاک های قیمت گذاری میلگرد در بورس کالا است.

در مواقعی  دولت برای  حمایت از تولید کننده وافزایش صادرات اقدام به افزایش نرخ ارز صادراتی می کند.واین موضوع باعث افزایش قیمتها در بازار میشود.

بیشتر بدانیم: جدول قیمت میلگرد نیشابور

قیمت مواد اولیه

قیمت مواد اولیه از عوامل تاثیر گذار بر قیمت میلگرد است. مواد اولیه تشکیل دهنده میلگرد شمش فولادی است. قیمت شمش فولای هر هفته دوشنبه ها در حراج بورس کالا تعیین میگردد. درصورت رقابت  یک درصدی به قیمت پایه هفته بعد افزوده می شود.ودر صورت عدم معامله پنج در صد کاهش در قیمت پایه هفته بعد اعمال می گیرد.

در ضمن شمش فولادی نیز از مواد اولیه ای همچون ضایعات آهن، بریکت وآهن اسفنجی تشکیل می شود. کلیه این محصولات نیز در بورس کالا به صورت حراج بفروش می رسد. وقیمت پایه انها ضریبی از شمش فولادی است.

بیشتر بخوانیم : خرید میلگرد

حجم تولید کارخانه میلگرد

حجم تولید کارخانه میلگرد در زمانهای مختلف متفاوت است. به این صورت که در فصل گرم سال بدلیل محدودیت برق ودر فصل سرد سال با محدودیت گاز مجبور به کاهش تولید وحتی در مواقعی تعطیلی خط تولید میگردد.

در مواقعی نیز به دلیل تعمیرات خطوط تولید قسمتی از کارخانه غیر فعال می گردد.همانطور که میدانیم با کاهش حجم تولید از میزان کالا در بازار وانبارها کاسته شده و همین علت باعث افزایش قیمت میلگرد میشود. وهمچنین با کاهش تولید، بهای تمام شده میلگرد برای تولید کنندها افزایش میابد واین افزایش قیمت به بازار انتقال پیدا می کند.

بیشتر بخوانیم : جدول وزن میلگرد

تورم داخلی و جهانی

تورم داخلی تاثیر زیادی در تغییر قیمت میلگرد دارد. با افزایش تورم داخلی به طبع حجم تقاضای سرمایه ای افزایش یافته ومیلگرد نیز از این قضیه مستثنا نیست ودچار افزایش قیمت میشود.وبلعکس در زمان کاهش تورم و رکود حجم تقاضا کاهش یافته وقیمت ها کاهشی میشود.

از دیگر عوامل تغییر قیمت میلگرد تورم جهانی است. تورم جهانی باعث تغییر قیمت کامودیتی ها (محصولات معدنی وسایر کالا های اولیه) بسیارموثر است. وبا افزایش نرخ تورم جهانی قیمت محصولات معدنی که تشکیل دهنده میلگرد است افزایش یافته وباعث رونق بازارهای صادراتی ایران وافزایش قیمت در داخل وخارج از کشور می شود.

بیشتر بخوانیم : علامت اختصاری میلگرد

حجم عرضه های بورس کالا

حجم عرضه های بورس کالا از عوامل موثر در تغییر قیمت میلگرد است. لازم به ذکر است، در سالهای اخیر اکثر محصولات زنجیره فولاد از طریق بورس کالا توزیع می شود. ومقدار ناچیزی از این محصولات خارج از این زنجیره دربازار عرضه میگردد.

قیمت میلگرد، بعنوان یکی از محصولات نهایی زنجیره فولاد، وابستگی زیادی به حجم عرضه های بورس کالا دارد. از مهمترین این عرضه ها می توان به عرضه آهن اسفنجی،شمش فولادی  ومیلگرد اشاره کرد.که در این بین حجم عرضه شمش از اهمیت بیشتری برخوردار است. در صورت کاهش حجم عرضه بورس کالا قیمتها افزایشی می شود. البته سازمان بورس حداقل کف عرضه در یک دوره زمانی مشخص را تعیین کرده ولی در برخی شرایط استثنا های برای رعایت کف عرضه در نظر گرفته است.

بیشتر بخوانیم: میلگرد چیست؟

تعطیلی کارخانه ها

از دیگر عوامل افزایش قیمت میلگرد تعطیلی کارخانه های تولید کننده است.در مواقعی پیش می آید کاخانه جهت تعمیرات خط تولید برای مدتی به تعطیلات اجباری رفته. وگاهی نیز در فصل گرم سال به دلیل کم بود انرژی برق مجبور به تعطیلی موقت شود. واین موضوع باعث کمبود عرضه میلگرد در بازار میشود.بطور کلی هرگاه توزیع یک کالا در بازار کاهش یابد وتقاضای آن افزایش پیدا کند، قیمت آن کالا بسرعت افزایش پیدا میکند.

بیشتر بخوانیم : رازهای بازار فروش میلگرد

شرایط فصلی وآب وهوا

شرایط  فصلی و آب وهوا تاثیر بسزایی در کاهش قیمت میلگرد دارد.برای مثال در فصل سرد سال به دلیل بارش شدید برف و باران انجام عملیات ساخت وساز  به کندی یا با تعطیلی انجام میگیرد.و این موضوع باعث کاهش تقاضای مصرفی شده وعامل کاهش قیمت در بازار است.

میزان ساخت وساز

از عوامل دیگر در تغییر قیمت میلگرد میزان ساخت وساز است. در زمانهای بدلیل رکود اقتصادی ونبود سرمایه در گردش وقفل بودن بازار های مالی ونیز بالا بودن هزینه های ساخت وساز از قبیل هزینه جواز ساخت و مصالح ساختمانی سازندگان بدلیل کم سود بودن تمایلی به ساخت وساز ندارند.واین موضوع باعث افزایش کالا وکاهش قیمت گردد.

هزینه تولید میلگرد

هزینه تولید میلگرد با افزایش قیمت مواد اولیه افزایش می یابد.که مهمترین مواد تشکیل دهنده میلگرد شمش فولادی است. همچنین با افزایش هزینه حقوق ودستمزد کارگر و نرخ انرژی از قبیل برق، آب وگاز هزینه تولید میلگرد افزایش میابد.واین موضوع باعث افزایش قیمت میگرد میشود.

افزایش کرایه حمل ونقل

افزایش کرایه حمل و نقل یکی از عوامل افزایش قیمت میلگرد است این عامل باعث افزایش بهای تمام شده هر یک از مواد زنجیره تولید فولاد در کشور است

برای مثال برای انتقال شمش فولادی به کارخانه نورد میلگرد و همچنین جهت انتقال میلگرد از کارخانه نورد به انبارهای بازارهزینه‌ای جهت حمل و نقل پرداخت می‌گردد در حال حاضر سازمان راهداری هزینه حمل و نقل جاده‌ای را با فرمول تن بر کیلومتر محاسبه کرده و در بارنامه‌های الکترونیکی به صورت آنلاین صادرمیکند

هر سال با افزایش درصدی به این فرمول هزینه حمل و نقل افزایش یافته و این موضوع باعث افزایش بهای تمام شده قیمت میلگرد برای مصرف کننده می‌گردد.

عوارض صادراتی

مبلغی را که کمرک کشورجهت صادارت محصولات فولادی دریافت می کند عوارض صادراتی نام دارد.نرخ عوارض صادراتی ابزاری جهت کنترول قیمتهای داخل وهمچنین منبع کسب درآمد دولت است.در صورتی که قیمتهای داخلی بشدت افزایش یابد.

دولت با افزایش نرخ عوارض از صادرات محصولات فولادی جلوگیری کرده تا عرضه محصول در داخل افزایش یابد.و درزمانی که تقاضای داخل ضعیف است جهت حمایت از تولید عوارض صادراتی را کاهش میدهد.پس نتیحه میگیریم با افزایش نرخ عواض صاداتی عرضه داخلی افزایش یافته وقیمتها کاهش میابد.

تقاضای بازارهای صادراتی

افزایش تقاضای بازارهای صادراتی شمش فولادی و میلگرد باعث رونق صادرات محصولات فولادی شده و این موضوع نیز باعث افزایش قیمت محصولات فولادی از جمله میلگرد می‌شود.

دخالت دولت در تنظیم بازار

دخالت دولت در تنظیم بازار فولاد از دلایل تغییر قیمت میلگرد است دولت با تصویب مصوبات در زمان‌های مختلف از جمله محدودیت خرید کالا از بورس افزایش نرخ دلار صادراتی و تغییر نرخ عوارض صادراتی قیمت میلگرد را کنترل می‌کند.

عوامل فورس ماژور

عوامل فورس ماژور از دیگر عوامل افزایش قیمت میلگرد است به طور مثال با شروع جنگ روسیه و اوکراین در سال ۱۴۰۱ از آنجا که هر دو کشور جز بزرگترین صادرکنندگان فولاد در جهان بودند.

عرضه فولاد جهانی به شدت کاهش یافت و این امر باعث افزایش شدید قیمت‌ها گردید و تولید کنندگان به دلیل رونق بازار صادراتی از عرضه کالا به داخل کاسته و به صادرات محصولات فولادی پرداختند و این موضوع باعث افزایش شدید قیمت‌ها در داخل گردید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *